Bezoek de CONTACTPAGINA voor vragen.
Om vragen te stellen, kiest u een geschikte persoon van interesse en vult u het formulier in op de CONTACTPAGINA .

Over

Climate Smart Advisors wil de landbouwadviesgemeenschap van de EU een impuls te geven om de implementatie van klimaatslimme (CS) landbouwpraktijken op land-en tuinbouwbedrijven te versnellen.

Projectnaam:

ClimateSmartAdvisors: De actoren op vlak van advies over landbouw doorheen heel Europa met elkaar verbinden en mobiliseren om de transitie naar klimaatslimme landbouw te ondersteunen.

Projectacroniem:

ClimateSmartAdvisors

Startdatum

1 April 2023

Einddatum:

31 maart 2030

Actie-type:

HORIZON Coördinatie- en ondersteuningsacties

Verlenende autoriteit:

Europees Uitvoerend Agentschap voor onderzoek

Coördinerende organisatie:

EV ILVO

Projectcoördinator:

Lies Debruyne

Projectnummer:

101084179

Projectduur:

84 maanden / 7 jaar

Betrokken partners:

56

Financiering

18 296 145 EUR

Werkpakketten:

10

Projecttaken:

39

Deliverables:

49

Betrokken landen:

27

Praktijkgemeenschappen:

260

Adviseurs:

1.500

Coaches:

140

Thematische gebieden:

12

ClimateSmartAdvisors is een multi-actornetwerk actief in 27 landen van Europa. Het doel is om de toepassing van klimaatslimme landbouwpraktijken niet alleen door land-en tuinbouwers, maar ook in de bredere Europese AKIS’s, te versnellen door in te zetten op de versterking van de landbouwadviesgemeenschap in de EU. Om dit doel te bereiken richt ClimateSmartAdvisors zich op de cruciale rol van adviseurs bij de ontwikkeling en verspreiding van innovaties en goede praktijken rond duurzaamheid. Het project zal activiteiten organiseren die gericht zijn op het versterken van de kundigheid van de adviseurs bij het geven van klimaatslim (CS) advies en het vergroten van de rol van de adviseurs in de transitie naar CS-landbouw door hen te betrekken bij innovatieprojecten, CS-AKIS en EU-projecten en -initiatieven.

Er wordt een aantal aanvullende activiteiten ontwikkeld om de klimaat slimme adviescapaciteit van de EU-adviesgemeenschap te versterken:

  1.  Een EU-breed netwerk van 260 adviserende Communities of Practice (CoP) ter ondersteuning van de ontwikkeling van 1500 adviseurs zal de kern vormen van de CS-kennisuitwisseling;
  2. 140 adviseurs zullen deskundige training krijgen over geselecteerde onderwerpen, relevant voor hun context en voor het faciliteren van een CoP;
  3. CoPs zullen internationaal kennis uitwisselen op 12 thematische gebieden;
  4. Een databank zal adviseurs voorzien van klimaat-tools, -praktijken en -benaderingen die zijn ontwikkeld in het ClimateFarmDemo-project en verder zijn uitgewerkt in ClimateSmartAdvisors.
  5. Monitoring-,evaluatie- en leeractiviteiten zullen verder bouwen op de geleerde lessen binnen en buiten het project.

Activiteiten om de rol van adviseurs in de transitie te versterken zijn onder meer:

  1. Verbinding maken met lokale en EU-projecten (multi-actor innovatie), initiatieven, AKIS-actoren en beleidsmakers om gezamenlijke behoeften, uitdagingen en geleerde lessen te verduidelijken en aan te pakken,
  2. Het opzetten van Co-Design Innovatie Experimenten om te leren hoe de rol van adviseurs in innovatieprocessen versterkt kan worden. Om de resultaten snel en breed te verspreiden zal ten slotte een ambitieuse communicatie-, disseminatie- en exploitatiestrategie worden ingezet op Europees en nationaal niveau.

By using this website you are confirming our